Pandemian kauhukuvat
Koronaviruksen aiheuttama pandemia on tuonut nämä kauhukuvat kuitenkin uudelle tasolle. Pandemian oloissa ne esiintyvät meitä lähellä salakavalasti vaanivina uhkakuvina, joihin ei edes parhailla asiantuntijoilla ole vastalääkettä. Tämä onkin ehkäpä pahinta, sillä pandemia osoittaa, että moderni kulttuurimme on pettänyt meidät. Valistusajalla syntynyt ja sen jälkeen vallassa ollut moderni kulttuuri on luvannut parantaa kaikki ihmisiä uhkaavat vaarat rationaalisuuden ja tiedon varassa.
Nyt kuitenkin pandemia osoittaa, että rationaalisuuteemme ja tietomme on kapea-alaista ja haavoittuvaa. Osa pandemian aiheuttamasta pelosta voikin olla seurausta siitä, että huomaamme kulttuurissamme omaksuttujen uskomusten kapea-alaisuuden. Ei ole ihme, jos useat ihmiset ahdistuvat.
Vaikka asiantuntijat toisin väittävät, ahdistuneisuus on jatkuvasti ollut kasvussa, jo ennen pandemian esiintymistäkin. Tutkimukset osoittavat, että noin 20 – 25 prosenttia suomalaisista kärsii mielenterveyden häiriöistä ja noin viidesosa ihmisistä on jossakin elämänsä vaiheessa masentunut.
Lisäksi Mielenterveys ry:n syksyllä 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan joka kolmas 18 – 34 vuotiaista nuorista kertoo harkinneensa vakavasti itsemurhaa. Nämä ovat hälyttäviä lukuja maassa, joka on kolme kertaa peräkkäin julistettu maailman onnellisimmaksi maaksi.
Kulttuurissa vikaa
Ihmisissä ei kuitenkaan ole vikaa, vaan vika on kulttuurissamme, jonka sairas kääntöpuoli korostaa kapea-alaista rationaalisuutta. Tämä niin sanottu rationaalisuus jättää ihmiset yksin etsimään mieltä ja merkitystä keinoympäristöjen täyttämässä pirstaleisessa ja sekavassa maailmassa, jossa vain taloudellisilla asioilla on merkitystä. Kapea-alaisen rationaalisuuden oloissa keinoista on tullut päämääriä.
Päämäärät, jotka korostavat ihmisten hyvinvointia ja joita joskus on luotu eri toimintojen ohjenuoriksi, näyttävät menettäneen monin osin asemansa ja niiden tilalle on tullut alun perin keinoiksi mielletyt taloudelliset tavoitteet. Taloudellisen maailman menestyjiksi ovat samalla liian usein nousseet itsekkäät, keinoja kaihtamattomat pelurit. Ihmisille onkin tässä kylmässä maailmassa jäänyt vain valinta sen suhteen mennäkö mukaan peliin vai jäädäkö sen ulkopuolelle.
Pandemian uhatessa pelissä mukana olevat perinteisesti hyvin menestyvät ihmiset vaativat taloudellisten menetystensä korvaamista, mutta he eivät ole valmiita muuttamaan mitään, vaikka pelin säännöt mitä ilmeisimmin ovat jo pysyvästi muuttuneet.
Tilanteessa on myös myönteistä
Myönteinen puoli asiassa on, että useimmat ihmiset selviävät tilanteesta. Ihmiset voivat itse myös tehdä paljon parantaakseen olotilaansa. Ihminen voi halutessaan muuttaa itseään. Hän voi etsiä uusia arvoja ja merkityksiä elämänsä ohjenuoriksi. Hän voi muuttaa tarinansa sisältöä ja päämääriä. Ihminen voi käyttää uudenlaisia vertauskuvia ajattelussaan hyväksi. Lisäksi hän voi pyrkiä saamaan uusia tukihenkilöitä ja verkostoja.
Toinen myönteinen asia on, että pandemia menee aikanaan ohitse. Kuitenkin pandemian vaikutukset näkyvät meissä vielä kauan sen ohitse mentyäkin. Tarkoitan pandemian vaikutuksilla niitä henkisiä muutoksia, joita pandemia meissä saa aikaan. Voi olla, että joku tai jotkut kärsivät pandemian aiheuttamista tuskallisista kokemuksista vielä pitkään. Kuitenkin monet saattavat käyttää pandemiaa mahdollisuutena kasvaa henkisesti.
Ihmisen vaihtoehdot
Jotta ihminen voisi hyötyä pandemiasta henkisellä tasolla ja kasvaa pandemian kohtaamisen kautta, hänen on osattava valita oikein kahdesta vaihtoehdosta. Toinen koostuu myönteisyydestä ja toinen murehtimisesta. Murehtiminen koostuu kritisoimisesta ja valittamisesta. Tämä reitti johtaa pahaan oloon, ahdistukseen, masennukseen ja tuhoon, jos tältä reitiltä ei kyetä hyppäämään pois.
Toinen reitti koostuu toiminnasta, myönteisistä ajatuksista, toivosta ja pyrkimyksestä muuttaa asioiden tilaa entistä paremmaksi rakentavan toiminnan avulla. Tämä reitti johtaa hyvinvointiin, onneen ja menestykseen. Vain tämän reitin valinneet voivat oppia pandemiasta asioita, jota kasvattavat heitä yksilöinä ja mahdollistavat samalla myös yhteiskunnallisen kehityksen.
Lisää painossa olevasta kirjasta Juuti, P: Poista pandemian aiheuttama paha olo. Basam Books.