Työssään Annemaija keskittyy erityisesti johtoryhmien valmennuksiin oman yrityksensä AMS Henkilöstöpalvelut Oy:n kautta, yrityksen tiedot löytyvät tästä linkistä.
Etätyö haastaa johtajia monella tavalla
Erityisesti nyt koronarajoitusten, lomautusten ja irtisanomisten aikana johtoryhmän jäsenet ja esimiehet tarvitsevat etätyössä - työpaikalla erityistä tukea oman työn kehittämiseen (etäjohtaminen, työn tuunaaminen), ihmisjohtamiseen (vuorovaikutus) ja oman työhyvinvoinnin (itsensä johtaminen) edistämiseen.
Johtoryhmän jäsenet, jotka monissa työyhteisöissä ovat nyt etätyössä voivat samaan aikaan kokea työpahoinvointia, että työhyvinvointia. Toiset sopeutuvat etätyöhön nopeasti ja toiset sen sijaan kaipaavat erityisesti yhteisiä läsnä olevia kokouksia ja vuorovaikutusta toistensa kanssa.
Olisiko työuupumuksesta puhuminen nähtävissä jo yhtenä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä?
Kuormittunut (sinnittelijä) työntekijä salaa uupumuksensa ja toisaalta työyhteisö voi halutessaan olla havaitsematta. Ajattelenkin, että nyt kun työtä tehdään etätyössä kotona ja yhteyksiä pidetään videoyhteyksillä esim. Team / Skype. Vaarana saattaakin olla, että hyvinvoinnin ulottuvuuksien (masennus, ahdistus, innostus ja viihtyvyys) käsittelyyn, ei juurikaan nyt johtamistyössä voida ennaltaehkäisevästi kiinnittää huomiota. Niinpä mielipahaa kokevat voivat tylsistyä ja kuormittua, kun innostusta kokeva kokee työnimua entiseen malliin.
Kirjoitin väitöskirjassani, että käynnissä oleviin soteuudistuksiin voi liittyä myös johtoryhmän jäsenten työuupumusta ja sen seurauksena laadukas johtaminen vaarantuu. Kristallipallo voisi kertoa ”koronan” vaikutukset, kun sitä osaisi tulkita!
Tutkimukset osoittavat, että mielenterveysongelmista johtuvat poissaolot ovat lisääntyneet. Ajattelen, että kesälomien jälkeen jokainen johtoryhmä joutuu perehtymään sairauspoissaoloista aiheutuviin henkilöstökuluihin ja siten ne ulottuvat johtoryhmän pöydälle.
Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ei ole yhdentekevää, miten esimiehet jaksavat ja johtavat.