Kirjan alussa vahva teoriapaketti
Aloitamme kirjan vankalla teorialla, jonka kirjoittamisesta on vastannut pääosin porukan professori, siis Guy. Uskomme vahvasti siihen, ettei ole mitään niin käytännöllistä kuin hyvä teoria. Toisaalta on hyvä kartoittaa ilmiön taustoja laajasti, jotta lukija saa itse vahvistusta näkemyksilleen. Tai oppii jotain uutta!
Teoria etenee terveen johtamisen kautta työkykyyn, työhyvinvointiin ja strategiseen hyvinvointiin. Siitä se jatkuu tuottavuuden ja aineettoman pääoman kautta henkilöstötuottavuuteen. Henkilöstötuottavuudesta esittelemme myös omia tutkimuslöydöksiämme ja ennen julkaisematontakin aineistoa.
Mielenkiintoisia talouslukuja
Työkyvyn ja työhyvinvoinnin tilausluvut ovat kiinnostavia. Kansantalouden tasolla menetykset työkyvyn puutteista ovat valtavat, STM:n konsensusprosessi päätyi 25 miljardiin euroon vuosittain. Tämä koostuu sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeistä johtuvan tuotannon menetyksen, tapaturmien, presenteismin aiheuttaman tuottavuuden aleneman sekä sairaanhoidon kustannuksista. Yritysten reaalitaloudelle kustannukset ovat selkeästi pienemmät, laskennallinen hyötypotentiaali työkyvyn paranemisen kautta on viisi miljardia, josta realistinen säästöpotentiaali 1,3 miljardia euroa vuodessa.
Tuottavuuden kasvulle tuomme kirjassa uuden laskutavan ja päädymme yhdeksän miljardin kasvupotentiaaliin henkilöstötuottavuuden kehittymisen kautta. Tähän kasvuun päästään ihmisten kehittämisen ja hyvän johtamisen ja johtajuuden avulla. Voisi pelkistää, että kirjamme kolmas osa käy vaiheittain läpi miten kasvu toteutetaan.
Vaikuttavuuden analysoiminen uudelle tasolle
Vaikuttavuuden analysoimisen vähäisyyttä on pidetty työhyvinvoinnin voittokulun suurimpana esteenä. Johto haluaa tuloksia ja näyttöä investointien tuotosta. Alalla on perinteisesti käytetty perusteena lähinnä amerikkalaisista tutkimuskoosteista löydettyjä ROI-arvoja, jotka ovat suuruusluokaltaan ”dollarin investoinnilla kuuden dollarin tuotos”. Tämän suuruinen 500 %:n sijoitetun pääoman tuotto tuntuu jo liian hyvältä ollakseen totta – ainakin johdon mielestä. Liiketoiminnassahan jo 15 %:n tuotto sijoitetulle pääomalle on hyvä!
Kirjassa esittelemme uuden vaikuttavuuslaskennan mallin, jota voisi kuvata kokonaisvaltaiseksi. Kaikki resursoinnit lasketaan, myös henkilöresurssit – ja vastaavasti kaikki tuotokset lasketaan. Tuotoissa ydin on henkilöstötuottavuus, joka löytyy tuloslaskelmasta. Tuottoihin lasketaan myös kustannussäästöt sairauspoissaolojen vähenemisestä, työkyvyttömyyseläkekulujen vähenemisestä, jne. Tähän kokonaisvaltaiseen suuntaan ollaan etenemässä myös USA:ssa, kuten oheinen American Journal of Health Promotion lehden päätoimittajan juttu osoittaa (Linkki lehden sivulle).
Viiden vuoden tutkimussarjan 12 päätulosta
Olemme Guyn, Juhani Ilmarisen ja Tomi Hussin kanssa tutkineet strategisen hyvinvoinnin johtamista vuosina 2009-14 viiden tutkimuksen verran. Tästä laajasta aineistosta nostamme kirjassa esiin kaksitoista päätulosta. Aiheiden valinta on perustunut harkintaan ja some-verkostojen palautteeseen! Olen blogannut tutkimustuloksista toistaiseksi 63 blogitekstiä ja niiden saama palaute ja eritoten jakamisaktiivisuus oli hyvin suuressa roolissa, kun päätuloksia pohdimme. Päätulokset muodostavat kattavan ketjun johdon päätöksistä esimiesten toimintojen kautta työterveyteen ja henkilöstöetuihin. Kaikella on paikkansa, mutta perustellusti päätettynä ja hyvin johdettuna.
Tärkein juttu on tukea strategisen hyvinvoinnin rakentamista
Kirjamme on kirjoitettu kovaa käyttöä varten! Ja kova käyttö tarkoittaa oman organisaation strategisen hyvinvoinnin ohjelman rakentamista tai kehittämistä. Kokonaisuuden rakentamiseen, ohjeisiin, ideoihin ja myös viiden organisaation case-juttuihin panostamme kirjassa yli sadan sivun voimalla. Ja kaikkien työtä helpottaaksemme tulemme lataamaan nettisivuillemme kaiken kirjan aineiston vapaasti ladattavaksi. Tämä siis julkistuksen jälkeen – 28.1.2016 on tuo jännittävä päivä!
Info kirjasta löytyy täältä