Mika Maliranta on kirjoittanut kaksikin raporttia johtamisesta, toinen ETLA:n raporttisarjassa ja toinen Matti Apusen kanssa EVA:n julkaisemana.
EVA:n sivuilla tiivistetään tutkimuksen tulokset seuraavasti: ”Tutkimuksen mukaan johtamiskäytännöt Suomen tehdasteollisuuden toimipaikoilla ovat kansainvälisessä vertailussa erinomaisia. Suomi sijoittui johtamiskäytännöissä juuri Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi. Taakse jäivät muun muassa Japani, Saksa, Ruotsi ja Kanada.”
Miltonin ja Workplace Nordicin tutkimuksen mukaan ”Suomalainen johtaja on kansainväliseen kollegaansa verrattuna luontaisesti vähemmän sosiaalinen, uudistajana maltillisempi sekä yleisesti ottaen harmoniahakuisempi.” Lue tästä lisää.
Lisää tutkimustietoa teollisuuden toimialalta
Teemme par’aikaa tutkimusta yhdessä Aalto-yliopiston kanssa teollisuuden toimialan johtamiskäytänteiden ja taloudellisen tuloksellisuuden yhteyksistä (info). Tutkimus on Työsuojelurahaston tukemaa ja siinä on aineistona vuosina 2009-2016 Strategisen hyvinvoinnin johtamisen tutkimussarjaan osallistuneet teollisuusyritykset. Johtamiskäytänteet, nimenomaan ihmisten johtamisen kannalta saadaan SHJ-tietokannasta, taloudellisen tuloksellisuuden muuttujat lasketaan virallisten tilinpäätöstietojen pohjalta. Tutkimuksen analyysivaihe on juuri meneillään, mutta joitakin tuloksia voidaan jo esittää.
Ihmislähtöinen johtaminen tuo tulosta
Olemme kysyneet vuodesta 2009 alkaen lähes 400 teollisuuden toimialan yritykseltä työhyvinvoinnin huomioon ottamista eri prosesseissa; lähtien johdon strategiatyöstä päätyen henkilöstön palkitsemiseen. Nyt kun näitä vastauksia peilattiin talouden tunnuslukuihin, löytyi selkeä yhteys: kun johtaminen on ihmislähtöisempää, saadaan paremmat tulokset.
Kuvan 1 tulos on looginen ja kannustava. Johtamiskäytänteillä on merkitystä käyttökatteeseen myös teollisuudessa; mitä vahvemmin työhyvinvointi on otettu huomioon eri prosesseissa, sitä parempi on käyttökate. Tutkimuksessa vertaamme kunkin yrityksen käyttökatetta kyseisen yrityksen alatoimialan käyttökatteeseen, ns. kolmen TOL-numeron tasolla. Tämä vertailu on erittäin relevantti ja kuvaa yrityksen taloudellista suorituskykyä juuri sen kilpailijoihin verrattuna.
Koko teollisuudessa käyttökatteiden mediaani on kahdeksan prosentin luokkaa, siis liikevaihdosta laskettuna. Ihmislähtöisyyden kautta (työhyvinvointi mukana prosesseissa paljon) saadaan tuohon noin kahden prosenttiyksikön hyppäys. Kun taas ihmiset unohdetaan, mennään takapakkia kahden ja puolen prosenttiyksikön verran. Johtamisvalinnoilla käyttökate voidaan jättää 5,5 %:iin tai nostaa 10 %:iin – ei mitenkään vähäinen ero! Koko teollisuuden toimialalla puhutaan 2-3 mrd€:n eroista suuntaan tai toiseen käyttökatteissa.
Organisaatiokulttuuri on osa tuloksentekoa!
Tein SHJ-tutkimuksen ”työhyvinvoinnin huomioon ottaminen” -kysymyksien vastauksista faktorianalyysin, joka ryhmitteli kysymyksen ”work related” ja ”culture related” kokonaisuuksiin. Work related koostui kysymyksistä, joissa työhyvinvoinnin huomioon ottamista kartoitettiin Tasa-arvo-ohjelmassa, Työn ja perheen yhteensovittamisessa, Työaikojen ja järjestelyjen joustavuudessa, Työkuormituksen säätelyssä, Ikäjohtamisessa, Henkilöstön palkitsemisessa. Koen näiden kuvaavan vahvasti yrityskulttuuria – tasa-arvoa, työn ja perheen sovittamista, ikäjohtamista, jne. En toki väitä, erttä tämä faktori on ainoa oikea yrityskulttuurin kooste, mutta se on paras, jonka voin SHJ-tietokannasta koostaa.
Jatkoanalyysit osoittivat, että tuo Culture related kokonaisuus oli yhteydessä taloudelliseen tuloksellisuuteen. Yritysten jakauman mukaan jaoin ne kolmeen yrityskulttuuriluokkaan ja vertasin (ja myös tilastollisesti testasin) niiden erot.
Kuvan 2 tulos on siis hyvin saman suuntainen kuin kuvan 1 tulokset yksittäisten prosessien osalta. Erilaista (ja sen takia hyvää) siinä on kokonaisuus – yrityskulttuuria kuvaava ”Culture related factor” on hyvällä tasolla, kun kaikki sen osa-alueet hoidetaan hyvin.
Johtamisella ja yrityskulttuurilla miljardien mahdollisuus
Tutkimuksemme tulokset osoittavat johtamisella olevan miljardien eurojen mahdollisuus teollisuuden toimialalla. Näkisin, että nämä tulokset ovat hyvin saman suuntaisia, kuin Mika Maliranta on esittänyt – tuloksemme jopa täydentävät suomalaisen (teollisuus)johtamisen kuvaa. Yrityskulttuurin parhaaseen luokkaan kuuluu 1/6-osa yrityksistä; jakauman kautta määritettynä alimpaan luokkaan kuuluu sama 1/6-osa.
Kasvumahdollisuudet ovat huikeat, jos yrityksiä saadaan nousemaan alimmalta tasolla keskitasolle ja keskitasolta ylimmälle tasolle. Johtamisen (=toimitusjohtajan) kautta se onnistuu – yksi yritys kerrallaan.