Tulokset Yrittäjätutkimuksesta
Analyysia tehdäkseni kaivoin esiin vuonna 2010 tekemäni Yrittäjien hyvinvoinnin tila Suomessa 2010 -tutkimusraportin ja aineiston. Tutkimukseen vastasi reilu 500 mies- ja 439 naisyrittäjää, joiden ikä- ja koulutusrakenne olivat identtisiä. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Elisan ja Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen kanssa ja siihen vastasi lähes tuhat yrittäjää. Raportti löytyy kotisivultani.
Naiset tekevät töitä fiksummin
Suuri ero nais- ja miesyrittäjien välillä on työaika – naiset tekevät keskimäärin 53 tuntista viikkoa, kun miehillä töihin kuluu 58 tuntia viikossa. Kun otetaan huomioon lomapäivät – joita on naisilla ja miehillä 27 vuodessa – päästään siihen, että miehet tekevät 220 tuntia enemmän töitä, kuin naisyrittäjät.
Naisyrittäjien vastaava 2354 h/v
Siinä on muuten KIKY:lle mallia!
Naisyrittäjillä oli hieman parempi työvire, kuin miesyrittäjillä. Ainakin osin tämä johtui toimistorutiinien paremmasta hallinnasta. Suurempi ero naisten ja miesten välillä löytyi terveydessä, tarkemmin sanottuna riskissä sairastua 2. tyypin diabetekseen. Diabetesriski lasketaan DEHKO-testin mukaan, joka koostuu elämäntavoista (liikunta, ravitsemus), kehon painosta, iästä, todetuista verenpaine- ja verensokeriongelmista sekä sukurasituksesta. Diabetesriskin ja siihen vahvasti vaikuttavan kehon painoindeksin jakaumat kuvassa 1.
Kuva 1 osoittaa ensinnäkin sen, että naisyrittäjistä ihannepainoisia oli puolet ja miehistä joka neljäs. Massaa oli miehille kertynyt 5-8 kiloa naisia enemmän, kun siis pituus otetaan huomioon. Diabetesriskin suhteen naisista 27 % oli melko suuren tai suuren riskin alaisia, miehistä 34 %. Nämä molemmat ovat n. 10 %-yksikköä suurempia lukuja, kuin palkansaajilla. Joku yrittäjyydessä aiheuttaa diabetesriskiä – suuri työmäärä, liikunnan vähäisyys, hieman epäsäännöllinen ruokailurytmi ja ylipaino muodostavat diabetesriskiä nostavan kokonaisuuden.
Naiset odottavat eläkeiältä hyvää itselleen
Yksi mielenkiintoinen osa tutkimusta oli eläkeiän toiveet, miten tärkeäksi vastaajat kokivat eri asiat eläkeiässä. Vastausten yhteenveto – ja naisten ja miesten vertailu – on esitetty kuvassa 2.
Kuvan 2 tulkinnan ensimmäinen vaihe osoittaa, että terveys on eläkkeellä tärkeintä sekä naisille että miehille, ”erittäin tärkeä” vastausten osuus oli yli 80 %. Toisen vaiheen tulkinta osoittaa, että naisille oli selkeästi miehiä tärkeämpää oma hyvinvointi, toimintakyky ja onnellisuus. Erot naisten ja miesten välillä olivat 16 – 21 %-yksikköä. Mielenkiintoista oli havaita, että varallisuus ei olekaan niin tärkeää eläkkeellä – terveys, oma hyvinvointi. perhe ja laatuaika ajavat maallisen mammonan ohi reilusti!
Onnea naisille – ja oppia miehille!
Yrittäjätutkimuksen tulokset osoittavat kiistatta onnittelun aihetta naisille – ja oppia meille miehille. Fiksumpi työn tekeminen, hieman paremmat elämäntavat ja painon kurissa pitäminen soisi yleistyvän miehilläkin.
Mikä tekee naisyrittäjästä timanttisen?
Pidin luennon yrittäjätutkimuksen tuloksista Yrittäjäpäivänä toukokuussa 2010. Luennon otsikko oli Mikä tekee naisyrittäjästä timanttisen?” Päädyin silloin seuraaviin asioihin – ja olen edelleen samaa mieltä!
- Rautainen liikeidea
- Timanttinen osaaminen
- Elämänhallinta – elämäntavat
- Tuottavuustyökalut kunnossa
- Parhaat sidosryhmät
Blogi Liike työ rapauttaa yrittäjän työkyvyn