OSSI AURA – HUMAN PRODUCTIVITY
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT

Johtamisvastuilla on merkitystä!

22/10/2016

0 Comments

 
Johtaminen ja sen tuloksellisuus kiinnostavat aina! Tässä blogitekstissä käyn läpi kuka johtaa, kuka toteuttaa ja mitkä ovat tuotokset. Aineistonani on jälleen Guy Ahosen, Tomi Hussin ja Juhan Ilmarisen kanssa tekemäni strategisen hyvinvoinnin johtaminen Suomessa tutkimussarja vuosilta 2009-2016. Fokus on toimitusjohtajan ja HR-vastaavan työnjaossa ja sen merkityksessä.

HR-vastaava dominoi strategista hyvinvointia

​Vuosien 2009-2016 tutkimusaineisto käsittää yli 2300 organisaatiota, joista tähän analyysiin valitsin yli 50 ihmistä työllistävät organisaatiot. Syy tähän oli se, että alle 50 henkilön organisaatioissa HR-vastaava yleensä puuttuu ja vertailua toimitusjohtajavastuuseen ei voida tehdä. Näin aineistoksi muodostui reilu 1500 työpaikkaa – ihan riittävästi siis! Näistä organisaatioista joko toimitusjohtaja tai HR-vastaava olivat strategisen hyvinvoinnin päävastuullisia ja toteuttajia 2/3-osassa. Muita toteuttajia olivat mm. johto kokonaisuudessaan, esimiehet ja työhyvinvointipäällikkö. Keskitymme nyt organisaatioihin, joissa toimitusjohtaja ja HR-vastaava jakavat vastuun.
Picture
Kuva 1. Toimitusjohtajan ja HR-vastaavan keskinäisten roolitusten jakaumat strategisen hyvinvoinnin johtamisessa eri kokoluokissa.

Kuva 1 osoittaa HR-vastaavan dominoinnin, ¾-osassa organisaatioista HR sekä johtaa että toteuttaa strategista hyvinvointia. Toimitusjohtajan kaksoisroolia johtajana ja toteuttajana nähdään lähinnä keskisuurissa organisaatioissa. Toimitusjohtaja-johtoinen ja HR:n toteuttama malli on vallalla ¼-osassa organisaatioista.

Päätulos: kaksikärkinen johtajuus on paras!

​Johtajuuden roolien tärkein analyysi oli sen merkitys strategisen hyvinvoinnin kokonaisuuden tasoon. Kuvan 2 tulos on selkeä: toimitusjohtajan johtama ja HR-vastaavan toteuttama malli antaa parhaan tuloksen – siis parhaat toimintatavat strategisen hyvinvoinnin johtamisessa ja kehittämisessä.
Picture
Kuva 2. Toimitusjohtajan ja HR-vastaavan vastuunjaon merkitys SHJI:n ja sen osa-alueiden keskiarvoihin, yli 50 ihmistä työllistävät organisaatiot 2009-2016.

Toimitusjohtaja & HR-vastaava johtamis/toteuttamisparin paremmuus näkyy kokonaisuudessa (SHJI) ja eritoten hyvinvoinnin strategisen perustan tuloksissa. Tuo perusta pitää sisällään johtamisvastuut, mittari, raportoinnin ja rahalliset resursoinnit. Nämä kaikki toteutuvat paremmin kun toimitusjohtaja johtaa ja HR-vastaava toteuttaa.

Kuvan 2 toinen selkeä tulkinta on se, että toimitusjohtajan kaksoisrooli ei tunnu toimivan. Näin toimivissa, lähinnä keskisuurissa organisaatioissa kaikki tehdään heikommin kuin TJ/HR ja HR/HR-vaihtoehdoissa. Toimitusjohtajan kannattaa jakaa vastuuta toteutuspuolella jollekin muulle – HR on tässä hyvä vaihtoehto!

Johtamisen roolitus näkyy prosesseissa

Yksi selkeä esimerkki johtamisvastuiden merkityksestä nähdään strategisen hyvinvoinnin kannalta tärkeiden prosessien laadussa. Johtamisvastuilla on vaikutusta siihen, miten intensiivisesti työhyvinvointi otetaan huomioon eri prosesseissa.
​
Picture
Kuva 3. Eri prosessien työhyvinvointipainotus toimitusjohtajan ja HR-vastaavan erilaisilla vastuunjaoilla.

Johdon strategiatyön hyvinvointipainotus on hyvä 20%:lla niistä organisaatioista, joissa toimitusjohtaja johtaa ja HR-vastaava toteuttaa, muilla variaatioilla toimivilla organisaatioilla luku on 10%:n paikkeilla. Esimiesten koulutuksen hyvinvointipainotus on taas paras niissä organisaatioissa, joissa HR sekä johtaa että toteuttaa strategista hyvinvointia. Jatko- ja täydennyskoulutuksessa taas toimitusjohtajan johtamat ja toteuttamat organisaatiot olivat parhaita. Kehityskeskustelujen suhteen TJ&HR johtokaksikko tuottaa parhaat toimintatavat.

Kuvan 3 yleinen tulkinta on se, että hyvinvointiasiat ovat varsin heikosti mukana eri prosesseissa. Oikea tapa olisi pohtia työhyvinvointiasiat kohdalleen johdon strategiatyössä, varmistaa esimiesten osaaminen koulutusten kautta ja tuoda työhyvinvointi henkilöstölle kehityskeskusteluissa.

Entäs sitten toiminnan tulokset – miten johtamisvastuut niihin vaikuttavat?

​
Strategisen hyvinvoinnin johtamisen tutkimussarjassa olemme kartoittaneet toiminnan tuloksellisuutta yhdellä kysymyksellä, jossa vastaajat arvioivat tuloksellisuutta kahdeksalla osa-alueella. Kysymyksen vastausvaihtoehdot olivat ”negatiivisia tuloksia”, ”ei tuloksia lainkaan”, ”hieman positiiviset tulokset”, ”erittäin positiiviset tulokset”, ja tietysti myös ”ei tietoa tuloksista”. Tähän analyysiin valitsin ”erittäin positiiviset tulokset” vastanneet organisaatiot ja katsoin, miten johtamisen roolitus vastauksiin vaikutti.
Picture
​Kuva 4. Strategisen hyvinvoinnin tuloksellisuus - erittäin positiiviset tulokset vastanneiden organisaatioiden osuudet toimitusjohtajan ja HR-vastaavan roolituksen mukaan.

Kuvan 4 tulokset tukevat aikaisempaa tulkintaa: toimitusjohtajan johtama ja HR-vastaavan toteuttama kokonaisuus on paras! Tällä vastuunjaolla tuloksellisuus on selkeästi parempi ilmapiirin, yrityskuvan, esimiestyön ja sitoutumisen kautta.

Kuva 4 muistuttaa oivallisesti myös strategisen hyvinvoinnin kokonaisvaltaisesta tuloksellisuudesta: tuloksia saadaan eniten ilmapiirin, yrityskuvan, esimiestyön ja sitoutumisen kautta – kun yleensä työhyvinvoinnissa tavoitellaan sairauspoissaolojen vähenemistä. Mittaristo kannattaa viritellä siten, että kaikki tulokset saadaan dokumentoitua!

Mitä opimme tästä?

Perinteinen kolmen pointin yhteenveto toteaa yksimielisesti:
  1. Toimitusjohtajan johtama ja HR-vastaavan toteuttama strategisen hyvinvoinnin kokonaisuus toimii ja tuottaa parhaiten.
  2. Käytännössä kuitenkin lähes ¾-osassa organisaatioista HR-vastaava sekä johtaa että toteuttaa. HR-vastaavaa voisi opastaa ”ota toimari pomoksesi tässäkin asiassa!”.
  3. Vastaavasti pienessä osassa keskisuurista organisaatioista toimitusjohtaja johtaa ja toteuttaa – siihen voisi sanoa: ”älä tee kaikkea itse – ei siitä hyvää tule!”.
 
Lataa Strategisen hyvinvoinnin ja henkilöstötuottavuuden julkaisuja
Lataa Strategisen hyvinvoinnin johtamisen työvälineitä
0 Comments



Leave a Reply.

    Kirjoittaja

    Ossi Aura, PhD
    Johtamisen ja henkilöstö-tuottavuuden tutkija, kehittäjä ja konsultti. Ennen 26.9.2015 julkaistut blogitekstit: ossiaura.blogspot.fi

    Categories

    All
    Aivot
    Arvot
    Asiakashyöty
    Asiakaskokemus
    Budjetointi
    Digitalisaatio
    Esimiestyö
    Etätyö
    Hallitus
    Henkilöstö Ja Eurot
    Henkilöstöjohtaminen
    Henkilöstökokemus
    Henkilöstötuottavuus
    HR
    Hyvinvointi
    Ihmisten Johtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ilmapiiri Johtaminen
    Ilmapiiri - Johtaminen
    INNOVAATIO
    Innovaatiojohtaminen
    Itseohjautuvuus
    Jatkuva Parantaminen
    Johtajuus
    Johtaminen
    Johtamisen Johtaminen
    Johtamisen Ketju
    Johtoryhmä
    Kannattavuus
    Käyttökate
    Käyttökate
    Käyttökate
    Knowledge Management
    Koronakriisi
    Kunnat
    Leadership
    Liikunta
    Luottamus
    Motivaatio
    Motivaation Johtaminen
    Muutosjohtaminen
    Osaaminen
    Osaamisen Johtaminen
    Osaamispääoma
    Päätökset
    Palkitseminen
    Raportointi
    Sairauspoissaolot
    Sitoutuminen
    Strategia
    Stressi
    Tavoite
    Tietojohtaminen
    Toimialat
    Tulevaisuus
    Tuloksellisuus
    Tuottavuus
    Työhön Vaikuttaminen
    Työhyvinvointi
    Työkyky
    Työkykyjohtaminen
    Työn Johtaminen
    Työn Kehittäminen
    Työn Kehittäminen
    Työpaikkakiusaaminen
    Työterveyshuolto
    Työterveyshuolto
    Uudistumisanalyysi
    Vaihtuvuus
    Viestintä
    Yhteiskunnallinen
    Yrityskulttuuri
    Yrityskuva

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT