
Käyntejä sivulla oli muutamia satoja, mutta vastauksia kyselyyn sain vain vajaat 20. Niistä en lupaamaani blogitekstiä saa analysoitua, joten turvaudun tutkimusaineistooni!
Johtamisen ketjun tarkoitus on kuvata menestyksekkään liiketoiminnan kokonaisuutta strategiasta asiakashyötyyn. Asiakkaitten tarpeista kumpuava strategia määrittää ihmisten johtamisen perusvalinnat; johtaminen tukee johtajuutta ja se taas henkilöstötuottavuutta. Ja ihmiset tekevät tulokset! Tässä siis johtamisen ketjun lyhyt oppimäärä.
Tässä blogitekstissä käyttämäni tutkimusaineisto on Strateginen hyvinvointi 2016 tutkimus, jonka raportti löytyy tämän linkin takaa. Aineistossa on lähes 400 organisaatiota, joiden johtamisen ja johtajuuden tasoa peilaan henkilöstötuottavuuteen.
Johtamisen peruspäätökset tukevat henkilöstötuottavuutta
Johtaminen on pelkistetyimmillään päätöksiä tavoitteista, suunnitelmasta ja mittareista. Näiden kolmen tärkeän päätöksen tekeminen heijastuu henkilöstötuottavuuden tasoon kuvan 2 mukaan.
Kuvassa 2 nähdään selkeästi päätösten tärkeys; peruspäätöksen tehneistä organisaatioista 36 % kuului henkilöstötuottavuuden parhaisiin; päätökset tekemättä jättäneistä vastaavasti vain 19 %. Tulos kuvastaa johtamisen yksinkertaisuutta: tee päätöksiä!
Johtajuus tukee henkilöstötuottavuutta vielä enemmän
Johtajuuden, siis esimiestyön – tai leadershipin merkitys henkilöstötuottavuudelle on aivan oleellinen. Work goes happy tapahtuman alustuksessa totesin johtajuuden voimasta seuraavaa: ”huono esimies puolittaa henkilöstötuottavuuden, hyvä nostaa sitä kolmanneksella”! Tämä näkyy myös tutkimusaineistossamme, kuten kuva 3 osoittaa.
Kuvan 3 tulkinta on tyly: johtajuudeltaan heikoista organisaatioista vain 9 % kuuluu henkilöstötuottavuuden parhaisiin; hyvän johtajuuden organisaatioissa luku on 46 %. Tämä on siis saatu johtamiskäytänteitä tutkittaessa, vastaava löydön on saatu henkilöstövastausten kautta rakennusalan tutkimuksessa, lataa raportti tästä linkistä ja tsekkaa sivu 10.
Tietoa on – miten saadaan enemmän yrityksiä tavoitteelliseen henkilöstötuottavuuden johtamiseen
Tutkimustietoa johtamisen ketjusta on jo siis paljon, kiitos kovan tutkijatiimini Guy Ahonen, Tomi Hussi ja Juhani Ilmarinen. Lähes kymmenen vuoden aikajänteellä, 2009 alkaen johtamisen käytänteet ovat menneet hieman parempaan suuntaan. Kehitys on kuitenkin ollut kiusallisen hidasta.
Johto, siis toimitusjohtaja päättää johtamisen tason ja sen kautta johtajuuden ja henkilöstötuottavuuden tason. Näin uskon ja näin laaja tutkimusaineistommekin todistaa.
Minun vinkkini toimitusjohtajille on: miettikää, minkälaisella porukalla saatte palveltua asiakkaat mahdollisimman hyvin? Minkälaisia ihmisiä tarvitsette, mitä kyvykkyyksiä heillä tulee olla? Johda ja kehitä niitä kyvykkyyksiä, niin yksinkertaista tuloksen kehittäminen henkilöstön kanssa on.