OSSI AURA – HUMAN PRODUCTIVITY
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT

Johtamisen sietämätön helppous

19/5/2017

0 Comments

 
Miksi johtaminen – tai johtamiskokonaisuuden rakentaminen – on niin vaikeaa? Tämä kysymys on vaivannut minua viimeisen vuoden ajan aina silloin tällöin, yleensä lyhyiden koulutusrupeamien jälkeen. Muutaman tunnin koulutuksissa olen kokenut kyvyttömyyttä saada asiaani ilmaistua. Vika on aina kouluttajassa, mutta toisaalta myös oppilaiden ”mindset” voi olla uuden luomista jollain tavalla rajoittava. Työhyvinvointiin kouluttautuvat ajattelevat asioita ”työhyvinvointitavalla” ja HR-osaajiksi opiskelevat ehkä liikaa ”HR-tavalla”. Tällä viikolla Seinäjoella oppilaina oli porukka, josta suuri osa oli yritysten johtoa ja kolmannes yrittäjiä. Ja tällä porukalla rokkasi!

Työhyvinvoinnilla tuottavuutta seminaari

Seinäjoella oli tosiaan 16.5.2017 Työhyvinvoinnilla tuottavuutta seminaari, joka toi paikalle lähes sata innokasta oppijaa. Seminaari oli osa Tyhyverkosto-X:n  toimintaa ja sen järjesti Työterveyslaitoksen vetämän verkoston paikallisina toimijoina Ari Koivuniemi Siipipyörä Oy:stä ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Tilaisuuden osallistujista lähes 40 % oli toimitusjohtajia ja johtoryhmän jäseniä, kolmannes yrittäjiä ja loput asiantuntijoita ja henkilöstön edustajia. Tosi hyvä porukka miettimään työhyvinvoinnin – ja eritoten henkilöstötuottavuuden johtamista.

Johtamisen mindset aloitettiin esikyselyllä

Seminaaria edelsi strategisen hyvinvoinnin johtamiseen pureutunut esikysely, johon osallistujista reilu puolet vastasi – ja loputkin kävivät kurkistamassa kyselyä siihen vastaamatta. Kyselyn tarkoituksena oli nostaa osallistujien tietoisuutta seminaarin aiheista ja samalla kartoittaa johtamisen käytänteitä. Varsin valikoituneen vastaajakunnan tulokset olivat hyviä – 60 % oli määrittänyt työhyvinvoinnille sisällöt, tavoitteet ja mittarit. Reilun viidenkymmenen vastaajan tuloksista löytyi kuitenkin selkeä johtamisen logiikka – kun sisältö ja tavoitteet on päätetty, on työhyvinvointi vahvasti johdon strategiatyössä – ja kun asia on johdon agendalla, tehdään paljon hyviä asioita. Tästä esimerkkinä kuvan 1 tulokset.
Picture
Kuva 1. Johdon strategiatyön työhyvinvointipainotuksen merkitys jatkuvan parantamisen mallin käytön säännöllisyyteen (vas) ja hyvinvointiprojektien aktiivisuuteen (oik).

Seminaarissa rakennettiin johtamisen ketjua

Valmistelin seminaariin 12 sivuisen työkirjan, jonka mukaan edettiin organisaation strategiasta johtamisen, johtajuuden ja henkilöstötuottavuuden osa-alueiden pohdintaan. Johtamisen ketju päättyy asiakashyötyyn, taloudellisiin tuloksiin ja uudistumiskykyyn.
Picture
Kuva 2. Johtamisen ketju.


Ihmisten johtamiselle päätettiin sisällöt, tavoitteet, vastuut ja mittarit

Strategian ja sen toteuttamisen (=työn) vaatimukset määrittävät ihmisten johtamisen sisältöalueet ja tavoitteet. Yrityskohtaisesti sisällöt voidaan pohtia pelkistetyn kysymyksen kautta: ”Mitä työn laadukas ja tuloksellinen tekeminen edellyttää ihmisiltä ja työyhteisöltä?” Asiaa lähestyttiin asiakkaitten näkökulmasta, heillehän työtä tehdään.

Tavoitteiden päättämisen jälkeen oleellista on pohtia yhdessä, miten ne saavutetaan. Tällöin voidaan samalla sopia eri ihmisten rooleista ja vastuista; johdolla, esimiehillä ja henkilöstöllä on jokaisella oma erilainen rooli kokonaisuuden kehittämisessä. Roolien määrittämisessä on hyvä vastata kysymykseen: ”Mitä minä voin omalla toiminnallani tehdä tavoitteen saavuttamiseksi?”

Seminaarissa pohdittiin myös henkilöstötuottavuuden viemistä osaksi johdon strategiatyötä, esimiesten koulutusta ja kehityskeskusteluja. Samoin pohdittiin esimiesten roolia – mitä he tekevät ja mitkä ovat heidän nykyiset resurssit osaamisen ja ajankäytön osalta. Näitä keskusteluja kannustin jatkettavaksi työpaikoilla seminaarin jälkeen.

Mittareista käytiin muutamia selkeyttäviä keskusteluja – mittari sanana tässä yhteydessä ei ole kovin tuttu. Mutta nyt se tuli tutuksi, mittari löytyy monesti henkilöstötutkimuksesta ja sen vastausten jakaumista. Itse kannustin kuvaamaan mittaria ”hyvän ja erinomaisen” vastauksen antaneiden %-osuuksina – se on mielestäni selkeä esitystapa. 60 % motivoituneita on helpompi käsittää, kuin motivaatiokysymyksen keskiarvo 3,58.

Etelä-pohjalaiset jatkavat johtamisen kehittämistä!

Seminaari oli tosiaan vajaan tunnin alustuksen jälkeen reilun kahden tunnin aktiivinen työskentelyjakso, jossa johtamisen perusasioita pohdittiin – ja varmasti monessa organisaatiossa jo päätettiinkin. Kannustin kovasti porukkaa jatkamaan työtä omilla työpaikoillaan, kaikkien osallistaminen on tulosten kannalta ensisijaisen tärkeää. Toiminta jatkuu tietysti myös yhteisillä kokoontumisilla, mutta tärkein työ tehdään jokaisella työpaikalla erikseen.

Miksi johtaminen on joskus vaikeaa?

Bloggauksen lopuksi palaan alkujuonnon tuskaan – miksi johtamissysteemin rakentaminen on joskus niin vaikeaa. Onko tosiaan niin, että ihmisen ennakkokäsitys asiasta (esim. työhyvinvointi) rajoittaa hänen luovuuttaan. Asiantuntija ehkä rajaa ajatteluaan oman asiantuntemuksensa alueelle, kun taas johtaja katsoo kokonaisuutta rajoitteista vapaana. Tätä avointa kokonaisvaltaisuutta koin Seinäjoen tapahtumassa, ja samaan törmäsin myös Etelä-Savon työhyvinvointiakatemiassa vuosina 2015-2016. Tuolloin kuntien johtoryhmät pohtivat työhyvinvointia kuntastrategian kautta ja päätyivät tosi kokonaisvaltaisiin ratkaisuihin – niistä olen blogannut mm. Kangasniemen  osalta aikaisemmin.

Johtamisen ketju antaa hyvän kehyksen henkilöstötuottavuuden johtamiskokonaisuuden rakentamiselle. Organisaation strategia ja asiakkaalle tuotettu lisäarvo ohjaavat toimintaa – niiden mukaan päätetään sisällöt, tavoitteet ja eri toimijoiden roolit. Johtaminen on päätöksiä, seurantaa, muutoksia ja tukea esimiehille ja heidän kauttaan henkilöstölle. Näistä rakentuu henkilöstötuottavuus, joka tuottaa tulokset. Jokaisella työpaikalla ihmiset tekevät tulokset!

Lataa julkaisuja
Lataa johtamisen kehittämisen työkaluja
Lisää henkilöstötuottavuudesta

0 Comments



Leave a Reply.

    Kirjoittaja

    Ossi Aura, PhD
    Johtamisen ja henkilöstö-tuottavuuden tutkija, kehittäjä ja konsultti. Ennen 26.9.2015 julkaistut blogitekstit: ossiaura.blogspot.fi

    Categories

    All
    Aivot
    Arvot
    Asiakashyöty
    Asiakaskokemus
    Budjetointi
    Digitalisaatio
    Esimiestuki
    Esimiestyö
    Etätyö
    Hallitus
    Henkilöstö Ja Eurot
    Henkilöstöjohtaminen
    Henkilöstökokemus
    Henkilöstötuottavuus
    HR
    Hyvinvointi
    Ihmisten Johtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ilmapiiri Johtaminen
    Ilmapiiri - Johtaminen
    INNOVAATIO
    Innovaatiojohtaminen
    Itseohjautuvuus
    Jatkuva Parantaminen
    Johtajuus
    Johtajuustutkimus
    Johtaminen
    Johtamisen Johtaminen
    Johtamisen Ketju
    Johtoryhmä
    Kannattavuus
    Käyttökate
    Käyttökate
    Käyttökate
    Knowledge Management
    Koronakriisi
    Kunnat
    Leadership
    Liikunta
    Luottamus
    Motivaatio
    Motivaation Johtaminen
    Muutosjohtaminen
    Osaaminen
    Osaamisen Johtaminen
    Osaamispääoma
    Päätökset
    Palkitseminen
    Raportointi
    Sairauspoissaolot
    Sitoutuminen
    Strategia
    Stressi
    Tavoite
    Tietojohtaminen
    Toimialat
    Tulevaisuus
    Tuloksellisuus
    Tuottavuus
    Työhön Vaikuttaminen
    Työhyvinvointi
    Työkyky
    Työkykyjohtaminen
    Työn Johtaminen
    Työn Kehittäminen
    Työn Kehittäminen
    Työpaikkakiusaaminen
    Työterveyshuolto
    Työterveyshuolto
    Urajohtaminen
    Uudistumisanalyysi
    Vaihtuvuus
    Viestintä
    Yhteiskunnallinen
    Yrityskulttuuri
    Yrityskuva

    Arkisto

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT