
Innostavia yritystarinoita
Tärkein osa tilaisuutta oli paikallisten yritysten tarinat innostuksesta ja työhyvinvoinnista. Mölnlycken HSE Specialist Jarkko Tujula kertoi terveysjohtamisesta ja siihen liittyvistä ihmisten aktivoinneista. Hyviä kokemuksia laajasta tarjonnasta ja asiantuntijayhteistyöstä, esimerkkeinä InBody -mittaukset ja liikuntakokeilut ja -kampanjat. Haasteitakin toki on, aktiiviset ihmiset osallistuvat aina ja ne passiivisemmat jäävät kotiin. Kommentaattorina toin esiin henkilökohtaisen terveystilin, joka olisi terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisten kanssa luotava elinikäinen urakka oman terveyden edistämiseksi. Terveystilin puitteissa ihminen pysähtyisi aina muutaman vuoden välein pohtimaan omaa terveyttään ja etsisi siihen ratkaisuja ja tukea asiantuntijoilta.
Etelä-Savon työterveys Oy:n palvelupäällikkö Ulla Honkamaa kertoi palvelevasta johtamisesta, jonka ideana on tukea kokonaisvaltaisesti palvelutyötä tekevää henkilöstöä. Kuudella paikkakunnalla toimivan, noin 50 henkilön yrityksissä tehdään paljon yhdessä sekä töissä, että vapaa-ajalla. Panostaminen toisten tuntemiseen ja hyvän yhteishengen luomiseen tuo tulosta laadukkaan asiakastyön ja asiakastyytyväisyyden kautta.
Marski Data Oy:n markkinointipäällikkö Marjo Rietz kertoi hyvän työn arjesta. Marski Data on kutsunut itseään työrauhanturvaajaksi, he varmistavat, että asiakkaiden IT-ratkaisut toimivat. Tämän toteuttamiseksi oma toiminta on tiimeittäin itseohjautuvaa ja avointa. Perheenomaisuus ja hyvä fiilis kuvaavat Marski Datan yrityskulttuuria. Kulttuurin tukemissa tärkeää on ensiaskel, eli rekrytointi – töihin halutaan hyvin porukkaan sopivia ammattilaisia. Ihmisten palkitseminen tukee osaltaan yrityskulttuuria, henkilöstö äänestää keskuudestaan vuoden työntekijän.
Tutkittua tietoa Etelä-Savosta
Omassa alustuksessani toin esiin innostuksen merkityksen henkilöstötuottavuudelle ja sen kautta taloudelliselle tulokselle. Innostus (=motivaatio) on yksi osa henkilöstötuottavuuden kaavassa: henkilöstötuottavuus = motivaatio x osaaminen x työkyky.
Strateginen hyvinvointi 2016 tutkimus kartoitti vastanneiden organisaatioiden henkilöstötuottavuutta ja Etelä-Savostakin vastaajia löytyi riittävä määrä. Kuvassa 1 esitetään tulokset, joissa Etelä-Savon ja Uudenmaan lisäksi olen yhdistänyt muut maakunnat Etelä-Savosta etelään ja pohjoiseen sijoittuviin ryhmiin.
Kuvan 1 mukaan henkilöstötuottavuus oli Etelä-Savossa hieman alhaisempi, kuin muilla alueilla. Ei mitenkään paljon, mutta hieman. Syy tähän paljastuu kuvasta 2.
Kuva 2 sen siis kertoo: motivaatio on Etelä-Savossa kehnompi, kuin muilla alueilla. Innostuksen iltapäivä tuli siis ihan tarpeeseen! Muilla osa-alueilla eteläsavolaiset organisaatiot olivat samalla tasolla, kuin muut – työkyvyssä ja esimiestyössä jopa parhaita.
Miten motivaatio saadaan nousemaan?
Tilaisuuden yritysesimerkit antoivat innostuksen – motivaation kehittämiselle hyvän näkökulman: kyse on kokonaisvaltaisesta toiminnasta rekrytoinnista alkaen. Avoimuus, luottamus ja ihmisten osallistumisen mahdollistaminen ovat organisaatiotasolla innostuksen kehittämisen kulmakiviä. Kävin asiasta myös muutamia henkilökohtaisia keskusteluja ja voin nuo keskustelut tiivistää kuvaan 3, joka on Guy Ahosen kanssa kirjoittamastani Strategisen hyvinvoinnin johtaminen -kirjasta.
Kuva 3. kertoo motivaation kehittämisen tavoitteen, mittarin ja prosessin omistajan. Toiminnassa tärkeintä on poistaa ihmisiä harmittavat ja häiritsevät turhat asiat. Erittäin pitkäjänteisessä johtamistyössä motivaation kehittämisen osa-alueita voivat olla omaan työhön vaikuttaminen, hyvä esimiestyö, oikeudenmukainen palkitseminen ja yhteisöllisyyttä kehittävät henkilöstöedut. Nämä valinnat kuvaavat hyvin sitä, että motivaatio ei kehity yksittäisillä tempuilla, vaan pitkäjänteisellä työllä. Tärkeää on myös varmistaa johdon ja esimiesten osaaminen motivaation johtamisessa.
Innostuksen iltapäivästä innostuneeseen arkeen
Tilaisuus Mikkelissä onnistui todella hyvin, porukka oli innolla mukana! Haasteena on viedä innostus ja sen kehittäminen työpaikoille. Oma näkemykseni tässä tiivistyy kuvan 3 johtamismatriisiin – motivaatiota voidaan johtaa, kunhan se paloitellaan konkreettiseksi tekemiseksi.
Tähän työhön löytyy työvälineitä kotisivuiltani
Alan julkaisuja löytyy täältä