OSSI AURA – HUMAN PRODUCTIVITY
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT

Ihmiset toteuttavat strategian

11/11/2017

0 Comments

 
Strategia on yritysten toimintaa ohjaava iso suunnitelma, joka kuvaa tulevat uroteot. Näin voidaan tiivistetysti sanoa – toki parempia ja hienojakoisempia määritelmiä löytyy. Olen viime aikoina strategiakäsitteeseen törmännyt usein keskusteluissa ja eri ryhmille koulutusta pitäessäni. Monesti strategia koetaan epäselväksi asiaksi, jonka ”joku” toteuttaa. Pahimmillaan strategiasta tulee mielikuva, että ”asiat vain tapahtuvat”. Itse olen sitä mieltä, että strategian toteuttavat ihmiset.

Monenlaisia strategioita – tai ainakin niiden uloskirjoittamisen tapoja

Strategioihin tutustuminen ihan googlettamalla on mielenkiintoista puuhaa – niin erilaisia ne ovat. Ensinnäkin melko monilta isoiltakin yrityksiltä selkeä strategian uloskirjoittaminen puuttuu. Toiseksi strategian esitystavassa korostuu ”lukijakunta” – kenelle strategia esitetään. Esimerkiksi isot rakennusyritykset kuvaavat sijoittajilleen strategiset tavoitteensa selkeinä tilinpäätöksen tunnuslukuina. Tästä esimerkkeinä NCC ”vähintään 4 prosentin käyttökate strategiakauden aikana”, sekä ”omavaraisuusaste vähintään 20 prosenttia” – lue lisää tästä linkistä , sekä Lemminkäinen ”Strategiakaudella 2016–2019 siirrymme taseen vahvistamisesta parempaan kilpailukykyyn ja kannattavaan kasvuun.”, lue lisää tästä .

Toinen tapa strategian esittämiseen löytyy esimerkiksi Terveystalolta, joka nostaa esiin ”Ylivertainen palvelukokemus”, ”Vahvimmat asiakassuhteet” ja ”Halutuin työpaikka osaajille” tyyppisiä asioita – lue lisää tästä . Kesko vastaavasti kirjoittaa strategiastaan ”Strategisena tavoitteenamme on vahvistaa kuluttajien ja yritysten asiakaskokemusta sekä kaupoissa että digitaalisissa kanavissa.” ja tukee sanomaansa useilla taloudellisen kasvun selkeillä numeraalisilla tavoitteilla, lue lisää tästä.

Ihmiset strategiassa

Esitetyt neljä esimerkkiä strategian uloskirjoittamisesta eivät yritä olla täydellinen yhteenveto asiasta, mutta suuntaa ne antavat. Strategian esittämistapoja on useita erilaisia – ja niissä monissa tekijät (=ihmiset) eivät näy lainkaan. Ymmärrän hyvin, että kansainvälisen mallin mukaan tehdyssä sijoittajaviestinnässä ihmiset (henkilöstö) loistavat poissaolollaan (miksiköhän – on tietysti jo toisen bloggauksen aihe...). Toisaalta ymmärrän myös, että strategiaa kirjoitetaan julkiseksi asiakkaan luettavaksi ja myös silloin henkilöstö saattaa unohtua tekstistä. Tätä tosin en oikein ymmärrä, koska olen sitä mieltä, että ihmiset toteuttavat strategian. Kaikilla toimialoilla, kaikissa liiketoimintaympäristöissä.

Ihmiset toteuttavat strategian johtamisen kautta

Väitteeni tueksi – siis, että ihmiset toteuttavat strategian – on olemassa paljon tutkimustietoa. Olemme tutkijatiimillä Aura, Ahonen, Hussi, Ilmarinen (Strateginen hyvinvointi 2016 tutkimus, sivu 71) koostaneet tulokset johtamisen ketjuksi. Ketju pohjautuu tilastollisesti merkittäviin tuloksiin johtamisen ja johtajuuden, johtajuuden ja henkilöstötuottavuuden, sekä henkilöstötuottavuuden ja käyttökatteen välillä. Aineistona tässä oli lähes 400 suomalaista organisaatiota vuonna 2016.
Picture
Kuva 1. Johtamisen ketju.

Tutkimustulokset ovat siis kiistattomat, jopa itsestään selvät. Tulosten käytäntöön viemisessä on kuitenkin yksi kriittinen vaihe: mitä ihmisten johtamisessa johdetaan? Johtamisen ketjun mukaan se pohjautuu liiketoimintastrategiaan – on siis johdettava niitä kyvykkyyksiä, joilla strategisen tavoitteet saavutetaan. Tämä selviää vastauksena hyvin yksinkertaiseen kysymykseen: ”Minkälaisella henkilöstöllä saavutamme asettamamme strategisen tavoitteet?”. Kysymyksen voisi esittää myös seuraavasti: ”Missä asioissa ja tekemisessä meidän ihmisten pitää olla hyviä, jotta saavutamme strategiset tavoitteemme?”

Esimerkkimme mukaan voisimme pohtia minkälaiset ihmiset toteuttavat asiakaskokemuksen, sehän on strateginen tavoite, jota myös tuloksissa mitataan. Riittääkö asiakaskokemuksen maksimointiin se, että ihmisillä on alan tutkinto – tuskin, vaikka tutkinto usein on pakko olla. Riittääkö asiakaskokemukseen se, että työtyytyväisyys on hyvä – osin, mutta sekään ei ehkä riitä. Vaatiiko hyvä asiakaskokemus sen, että työ tehdään hyvin – sitä se varmaankin vaatii! Ja kun hyvä työ tehdään hyvin luontevan kohteliaasti, saadaan lisäpisteitä! Mutta toisaalta hyvän työn taustalla on omien tavoitteiden selkeys, oma extra-osaaminen ja intohimo asiakkaan palvelemiseen.

Asiakaskokemus on siis monen tekijän summa – niistä tulee valita johdettavaksi ne tärkeimmät. Valintaa voi varmentaa tilastoanalyysilla (henkilöstötutkimus & asiakaspalautteet), mutta usein henkilöstön ja asiakkaitten välinen keskustelu tuottaa riittävän intuition oikeaan valintaan.

Ihmisiä johdetaan johtoryhmässä – liiketoiminnan rinnalla

Edellä kuvattu aivojumppa ihmisten johtamisen sisällöistä on tosiaan kriittisin vaihe kokonaisvaltaisen johtamisen rakentamisessa. Kokemukseni mukaan se jää usein tekemättä – ainakin siinä porukassa, jossa se tulisi tehdä. Oikea porukka ja oikea aika ovat johtoryhmä ja yrityksen strategiatyö. Siellä asia tulee käsitellä, luonnollisesti asiantuntijoita ja henkilöstöä kuullen. Hyvä olisi kuulla myös asiakasta, heillehän työtä tehdään – ja he varmaan tietävät minkälaiset ihmiset tekevät työnsä hyvin.

Strategiatyöhön liitetyn aivojumpan jälkeen ihmisten johtaminen on ”business as usual”. Johdettaville kyvykkyyksille päätetään tavoitteet ja mittarit, sekä määritetään osallistavasti jokaisen rooli ja vastuu niiden kehittämisessä. Loogisena jatkona esimiesten johtajuutta kehitetään näiden kyvykkyyksien tukemiseksi – ei mitään yleistä leadershipcoachingia, vaan juuri meidän yrityksen tarvitsemaa täsmävalmennusta. Esimiehet tukevat aktiivisesti henkilöstötuottavuutta, johon asiakkaan vaatimat kyvykkyydet sisältyvät. Ja ihmiset tekevät tulokset – siis toteuttavat strategian!

Lataa aihepiirin julkaisuja
Tässä työvälineitä johtamisen ketjun rakentamiseksi
0 Comments



Leave a Reply.

    Kirjoittaja

    Ossi Aura, PhD
    Johtamisen ja henkilöstö-tuottavuuden tutkija, kehittäjä ja konsultti. Ennen 26.9.2015 julkaistut blogitekstit: ossiaura.blogspot.fi

    Categories

    All
    Aivot
    Arvot
    Asiakashyöty
    Asiakaskokemus
    Budjetointi
    Digitalisaatio
    Esimiestuki
    Esimiestyö
    Etätyö
    Hallitus
    Henkilöstö Ja Eurot
    Henkilöstöjohtaminen
    Henkilöstökokemus
    Henkilöstötuottavuus
    HR
    Hyvinvointi
    Ihmisten Johtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ilmapiiri Johtaminen
    Ilmapiiri - Johtaminen
    INNOVAATIO
    Innovaatiojohtaminen
    Itseohjautuvuus
    Jatkuva Parantaminen
    Johtajuus
    Johtaminen
    Johtamisen Johtaminen
    Johtamisen Ketju
    Johtoryhmä
    Kannattavuus
    Käyttökate
    Käyttökate
    Käyttökate
    Knowledge Management
    Koronakriisi
    Kunnat
    Leadership
    Liikunta
    Luottamus
    Motivaatio
    Motivaation Johtaminen
    Muutosjohtaminen
    Osaaminen
    Osaamisen Johtaminen
    Osaamispääoma
    Päätökset
    Palkitseminen
    Raportointi
    Sairauspoissaolot
    Sitoutuminen
    Strategia
    Stressi
    Tavoite
    Tietojohtaminen
    Toimialat
    Tulevaisuus
    Tuloksellisuus
    Tuottavuus
    Työhön Vaikuttaminen
    Työhyvinvointi
    Työkyky
    Työkykyjohtaminen
    Työn Johtaminen
    Työn Kehittäminen
    Työn Kehittäminen
    Työpaikkakiusaaminen
    Työterveyshuolto
    Työterveyshuolto
    Uudistumisanalyysi
    Vaihtuvuus
    Viestintä
    Yhteiskunnallinen
    Yrityskulttuuri
    Yrityskuva

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT