Me kaikki olemme oikeassa – asia sujuu, jos johto sitoutuu!
Olen itsekin monesti korostanut johdon sitoutumisen tärkeyttä – onhan itsestään selvää, että johtoryhmässä päätetty, resursoitu ja seurattu asia menee paremmin eteenpäin. Totta kai tuotekehitys etenee, jos johto antaa resursseja ja vaatii tuloksia. Tietysti markkinointi sujuu, jos markkinointijohtaja on johtoryhmässä ja korostaa asian tärkeyttä muille johtoryhmän jäsenille – siis liiketoimintajohtajille ja eritoten sille rahoja vartioivalle talousjohtajalle.
Näistä kymmenistä eri osa-alueiden asiantuntijoiden tuskanpurkauksista kumpuaa paitsi aito huoli oman asian edistämisestä, myös sisäänkirjoitettu DNA-koodi ”muun johdon” tietämättömyydestä – suorastaan tyhmyydestä – juuri tämän minulle tärkeän asian suhteen. ”Miksi ne ei ymmärrä, että tää on niiiin tärkeää...”
Kuten tämän blogitekstin alussa totesin, johdon sitoutumista kaivataan moniin, varmaan kymmeniin asioihin. Jos liiketoiminnan kokonaisuus pilkotaan asiantuntijavoimin osa-alueisiin, löytyy siitä kymmeniä prosesseja, satoja alaprosesseja – sekä kymmeniä oppeja ja satoja ismejä. Itse ymmärrän näistä omaan kokemuspiiriini kuuluvat hyvin ja muut kohtalaisesti tai erinomaisen huonosti. Olettaisin, että johtoryhmässä tilanne on sama – kukin ymmärtää hyvin oman kokemuksen kautta osan näistä tärkeistä asioista. Toimitusjohtaja kuuluu samaan sakkiin – oma tausta vaikuttaa paljon.
Jos tarkastellaan yrityksen johtoryhmätyötä ja sen tavanomaista raportointia, päästään tärkeiden asioiden pariin. Myynnin raportti, tuotannon katsaus, talousraportti – siinäkö ne ovat? Kerran vuodessa henkilöstötutkimuksen kalvot, pari kertaa vuodessa näkyvyys mediassa, muutaman kerran vuodessa asiakaspalaute – meneekö se näin? Koottua tietoa tuskin asiasta on, mutta epäilisin tämän olevan totta suuressa osassa yrityksistä. Niin ja onhan siellä joryn agendalla tietysti ne suostuttelun ja taktikoinnin kautta sinne saadut erikoisteemat, joiden esittelyn toivotaan tuovan rahaa asian edistämiseen. Ovatko nämä niitä edellä mainittuja tärkeitä asioita – saattavat hyvinkin olla.
Johto sitoutuu strategia ja liiketoiminnan tavoitteiden toteuttamiseen
Johdon ydintehtävä on toteuttaa yrityksen strategiaa – käytännössä siis toteuttaa liiketoiminnalliset tavoitteet. Jos strategian vaatimat kotitehtävät on tehty kunnolla, käyttää johto tavoitteiden toteuttamiseen kaikki tarvittavat työkalut. Vahtii tuotekehitystä, tukee markkinointia, johtaa henkilöstöä, viestii aktiivisesti, tukee asiakaskokemusta, jne. Kun strategia on tehty oikein, ei erillisiä ”pikkuasioihin” sitouttamisia tarvita. Kun strategia on tehty oikein, ei ole irrallisia pikkuasioita, on vain liiketoiminnan tavoitteita tukevia asioita. Ja kaikki muut asiat ovat turhia, aikaa vieviä juttuja. Näin minä se näen.
Johto ei sitoudu – johto johtaa!
Edellisen kappaleen tulkinta on selkeä – johtoa ei tarvitse sitouttaa, johto johtaa. Ja johtaessaan johto sitouttaa muut – niin päin se menee! Ja sitouttaessaan muut, sitouttaa johto ihmiset! Lopulta on siis kyse siitä, että kaikissa johdettavissa asioissa on kyse ihmisten johtamisesta!
Pohjimmiltaan johtaminen (ei siis johtajuus) on päätöksen tekemistä: asetetaan tavoitteet, päätetään resurssit, reagoidaan muutoksiin, tehdään uusia päätöksiä. Koko homman ydin ovat selkeät päätökset ja hyvä raportointi. Ja näissä on paljon kehitettävää, sen on strategisen hyvinvoinnin johtamisen tutkimussarjamme osoittanut. Päätös mitä tavoitellaan – suhteessa siihen missä ollaan nyt; ja raportointi mihin on päästy – nämä on saatava kuntoon! Käytän tässä esimerkkinä jo moneen kertaan esittämääni viiden boxin kuvaa: strategiasta johtamisen ja johtajuuden kautta henkilöstötuottavuuteen ja asiakashyötyyn askel askeleelta – pomppimatta ja oikaisematta!
Blogitekstin loppuun oma yhteenvetoni asiasta
- strategiatyö ratkaisee kaiken – liiketoiminnan tavoitteet ja sitä tukevat asiat
- johto johtaa ja sitouttaa muut
- johtaakseen johto tarvitsee selkeän raportoinnin – mielellään yhtenä kokonaisuutena
Loppuhuomio
Jos googlaa ”johdon sitouttaminen”, saa vastaukseksi suuren määrän linkkejä johdon palkitsemisen konsulttien ja palvelujen sivuille. Olisiko tämä syy siihen, että johdon sitouttaminen esim. osaamisen kehittämiseen ei onnistu – sehän tarkoittaa johdon silmissä oman palkitsemisen kehittämistä, ei mitään muuta! Mietitään sitä...
Strategisen hyvinvoinnin ja henkilöstötuottavuuden julkaisut TÄMÄN LINKIN kautta