Kolmen kokeneen asiantuntijan osaaminen käytössäsi
Toteutamme seminaarisarjan neljänä aamupäiväseminaarina HENRY ry:n toimitiloissa Pohjoisesplanadilla Helsingissä. Alustajina ja eritoten osallistujien sparraajina toimivat Guy Ahonen, Johanna Jussila ja Ossi Aura. Guy on henkilöstötalouden ykkösguru Suomessa ja on sekä tutkinut että tehnyt yhteistyötä yritysten kanssa jo yli 30 vuoden ajan. Johanna on urallaan rakentanut työkykypalveluja ja toteuttanut kymmenien yritysten työkykyhankkeita – hän tietää miten asiat toimivat käytännössä! Ossi puolestaan on konsultoinut kymmeniä organisaatioita strategisen hyvinvoinnin johtamisessa. Tiimimme on asiantunteva, mutta rennolla otteella toimiva!
Edetään kokonaisohjelmaan vaihe vaiheelta
Seminaarisarjan ideana on edetä perusteista kokonaisohjelmaan askel askeleelta. Ensimmäisessä seminaarissa (8.3.2016) mietitään yrityksen liiketoiminnan edellyttämät sisällöt, tavoitteet, suunnitelma ja mittarit, toisessa seminaarissa (5.4.2016) linjataan strategisen hyvinvoinnin johtaminen johdon ja esimiesten prosesseissa. Kolmas seminaari (26.4.2016) kartoittaa ja linjaa strategisen hyvinvoinnin edistämisen HR-prosesseissa sekä työhyvinvoinnin tukiprosesseissa. Neljännessä seminaarissa (24.5.2016) uppoudutaan koko toiminnan vaikuttavuuden analysoimiseen, raportointiin ja kehittämisen periaatteisiin.
Jokaista seminaaria edeltää kysely oman organisaation toimintatavoista
Seminaarisarja pohjautuu jokaisen organisaation nykytilaan ja sen kehittämiseen asetettujen tavoitteiden suunnassa. Nykytilaa kartoitetaan strategisen hyvinvoinnin johtaminen tutkimussarjassa käytetyillä menetelmillä vaiheittain. Osallistujat vastaavat kyselyihin ennen seminaaria ja saavat palautteen työkirjan muodossa jokaisessa seminaarissa. Näin voidaan ottaa realistisia askelmia nykytilasta eteenpäin – askelmien pituudessa konkarikolmikon ohjeet ovat kullan arvoisia! Näistä neljästä ennakkokyselystä työstetään jokaiselle organisaatiolle Strategisen hyvinvoinnin johtamisen indeksi, joka on pohjana kokonaistulkinnan tekemiselle – taustalla on lähes 2000 organisaation tutkimustiedot vuosilta 2009-14.
Seminaarityöstöstä henkilökohtainen palaute
Jokaisen seminaarin jälkeen osallistujat kertovat työskentelyn tulokset palautekyselyn avulla. Tästä yhteenvedosta kouluttajat antavat henkilö- / organisaatiokohtaisen palautteen. Näin osallistujat syventyvät jokaiseen osa-alueeseen kolmeen kertaan: ensin ennakkokysely ja sen palaute, sitten työskentely ja ideointi seminaarin aikana ja lopuksi työstön yhteenveto ja sen palaute. Kouluttajina olemme tästä intensiivisestä työskentelytavasta tosi innoissamme – tämä seminaarisarja todella tukee strategisen hyvinvoinnin ohjelman rakentamista!
Kaikki tiivistyy johtamismatriisiin!
Neljän seminaarin aikana tehdään paljon työtä, joka voidaan lopuksi tiivistää yhteen kuvaan. Kutsumme tätä tiivistystä johtamismatriisiksi – esimerkki siitä alla olevassa kuvassa.