OSSI AURA – HUMAN PRODUCTIVITY
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT

Voiko työterveyshuolto tukea esimiestä?

19/3/2016

0 Comments

 
Tällä viikolla (14-18.3.2016) on tajuntaani noussut useammassa yhteydessä työterveyshuollon toiminta, nimenomaan perinteistä toimintaa laajempana. Keskusteluissa on sivuttu mm. työterveyshuollon osallistumista asiakasorganisaation tavoitteiden tukemiseen. Voiko työterveyshuolto toiminnallaan (tai raportoinnillaan) tukea esimerkiksi osaamisen, motivaation tai vaikkapa esimiestyön kehittämisen tavoitteita? Perinteiseen tapaani avasin SPSS-tilastosoftan lauantaiaamuna ja perehdyin asiaan!

Työterveyshuollon aktiivisuus työhyvinvoinnin edistämisessä työyhteisötasolla

Osana Strategisen hyvinvoinnin johtaminen Suomessa tutkimussarjaa (Aura, Ahonen, Ilmarinen, Hussi) olemme kysyneet organisaatioilta osallistuuko työterveyshuolto työhyvinvoinnin edistämiseen työyhteisötasolla vuosittain vai ei. Kysymys on aika karkea ja tutkimuksessa sitä täydennettiin henkilötason terveyden edistämisen kurssien toteuttamisen aktiivisuuden kartoittamisella. Yleiskuva työhyvinvoinnin edistämisestä esitetään kuvassa 1.
Picture
Kuva 1. Työterveyshuollon vuosittainen aktiivisuus työhyvinvoinnin edistämisessä työyhteisötasolla eri toimialojen kokoluokkien organisaatioissa, vuosien 2009-14 aineisto.

Kuva 1 osoittaa selkeästi eri kokoluokkien erot, työhyvinvoinnin edistämisessä työyhteisötasolla on isoissa organisaatioissa paljon yleisempää kuin pienissä. Myös toimialojen välillä on melko suuria eroja, valtion ja kuntien pienissä organisaatioissa aktiivisuus on 50 %, kun luku kuljetuksen ja liike-elämän palvelujen toimialoilla on 30 %.

Esimiestyön tavoitteet aktivoivat työterveyshuoltoa työhyvinvoinnissa

Strategisen hyvinvoinnin tavoitteellisuus tehostaa kaikkia toimintoja, niin myös työterveyshuollon työtä työhyvinvoinnin edistämisessä. Mielenkiintoista oli havaita, että esimiestyön kehittämiselle asetetuilla tavoitteilla oli suuri merkitys työterveyshuollon aktiivisuudelle.
Picture
Kuva 2. Tavoitteiden asettamisen ja esimiestyön kehittämisen tavoiteasetannan vaikutus työterveyshuollon aktiivisuuteen työhyvinvoinnin edistämisessä työyhteisötasolla.

Kuvan 2 tulkinta on selkeä, mitä konkreettisemmat tavoitteet esimiestyön kehittämiselle oli asetettu sitä aktiivisemmin työterveyshuolto toimi työhyvinvoinnissa. Kyse ei ole kuitenkaan pelkän esimiestyön tavoitteiden vaikutuksesta, vaan esimiestyön tavoitteista osana laadukasta kokonaisjohtamista.

Tuoko työterveyshuollon työhyvinvointityö tulosta?

Kuva 2 osoitti työterveyshuollon aktivoituvat, kun tavoitteiden asettaminen tehdään oikein. Seuraavaksi herää kysymys mitä hyötyä tästä aktiivisuudesta mahdollisesti on? Siihen löytyy vastaus tutkimussarjan tuloksista, olemme kysyneet hyvinvointityön tuloksellisuutta eri osa-alueiden kautta. Näitä osa-alueita oli kahdeksan (ilmapiiri, yrityskuva, työkyky, esimiestyö, terveys, sitoutuminen, talous ja osaaminen), ja tuloksellisuutta kuvaavia vastausvaihtoehtoja viisi (ei tietoa tuloksista, tulokset negatiiviset, tulokset pysyneet samana, tulokset hieman positiiviset ja tulokset erittäin positiiviset). Työterveyshuollon työhyvinvointiaktiivisuuden tuloksellisuuden tulokset kuvassa 3.
Picture
Kuva 3. Työterveyshuollon aktiivisuus työhyvinvoinnissa työyhteisötasolla – vaikutus strategisen hyvinvoinnin tuloksellisuuteen eri osa-alueilla.

Kuvan 3 tulkinta on varsin selkeä. Ensinnäkin työterveyshuollon aktiivisuus työhyvinvoinnissa tukee tuloksellisuutta useilla osa-alueilla. Ja toiseksi aktiivisuus tukee tuloksellisuutta myös esimiestyössä! Kuvien 2 ja 3 tuloksien pohjalta voidaan siis tulkita, että esimiestyön kehittämisen tavoitteet aktivoivat työterveyshuoltoa työhyvinvoinnin edistämiseen työyhteisötasolla ja että tämä työ tuo tuloksia esimiestyön kehittymisessä.

Ketjutus tavoitteista toimintaan ja tuloksiin on siis selkeä. Tätä hyvää ketjutusta ”haittaa” vain se pieni tosiseikka, että ”oikeita” tavoitteita asettaa vain pieni osa organisaatioista. Esimiestyön kehittämisessä tämä tarkoittaa sietä, että laadullisen tavoitteen asettaa 27 % organisaatioista ja ”parhaan”, määrällisen tavoitteen 7 %. Ketju toimii siis loistavasti, nyt vain tavoitteita tulee terästää!

Työterveyden ja esimiesten yhteistyö kaipaa myös tehostusta

Tavoitteen asettamisen tehostamisen ohella kaipaa työterveyshuollon ja esimiesten toiminnan yhteispeli tehostamista. Tämä tulee ilmi pitkältä sairauspoissaololta palaan työntekijän työhön paluun tuessa, jota sekä työterveyshuolto että esimiehet tekevät. Olen oheisen kuvan 4 jo aikaisemmin blogissani julkaissut, mutta kertaushan on opintojen äiti.
Picture
Kuva 4. Työhön paluun tuen kokonaisuus, esimiesten toiminnan järjestelmällisyys ja työterveyshuollon toiminnan riittävyys koko työväestön suhteen.

Kuvassa 4 on yhdistetty esimiesten ja työterveyshuollon toimintatavat työhön paluun tuessa. Yhdistelmän lopputulos on se, että suomalaisesta työväestöstä joka kuudes (16 %) on töissä organisaatiossa, jossa työhön paluun tuen kokonaisuus toimii hyvin. Toimialoista valtiolla, teollisuudessa ja liike-elämän palveluissa luku on 20 %, kun kaupan ja rakentamisen toimialoilla jäädään alle 10 %:n.

Mitä opimme tästä?

Tämä blogi nosti esiin työterveyshuollon roolin työhyvinvoinnin edistämisessä työyhteisötasolla. Tukokset osoittavat, että vaihtelua työterveyshuollon aktiivisuudessa on paljon ja sitä tukevat selkeät tavoitteet. Esimiestyön konkreettiset tavoitteet aktivoivat työterveyshuollon työhyvinvointityötä ja se tuo myös hyviä tuloksia. Lopussa tuotiin kuitenkin esiin hyvä muistutus – työterveyshuollon ja esimiesten toimintojen yhdistämisessä on vielä paljon parannettavaa!

Niin, ja vastaus blogitekstin otsikkoon on: kyllä työterveyshuolto voi tukea esimiestä, kunhan toiminnalle asetetaan yhteiset tavoitteet ja varmistetaan hyvä yhteistyö myös toimintojen toteutuksessa.

Lataa tutkimusraportti JULKAISUISTANI
0 Comments



Leave a Reply.

    Kirjoittaja

    Ossi Aura, PhD
    Johtamisen ja henkilöstö-tuottavuuden tutkija, kehittäjä ja konsultti. Ennen 26.9.2015 julkaistut blogitekstit: ossiaura.blogspot.fi

    Categories

    All
    Aivot
    Arvot
    Asiakashyöty
    Asiakaskokemus
    Budjetointi
    Digitalisaatio
    Esimiestuki
    Esimiestyö
    Etätyö
    Hallitus
    Henkilöstö Ja Eurot
    Henkilöstöjohtaminen
    Henkilöstökokemus
    Henkilöstötuottavuus
    HR
    Hyvinvointi
    Ihmisten Johtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ilmapiiri Johtaminen
    Ilmapiiri - Johtaminen
    INNOVAATIO
    Innovaatiojohtaminen
    Itseohjautuvuus
    Jatkuva Parantaminen
    Johtajuus
    Johtajuustutkimus
    Johtaminen
    Johtamisen Johtaminen
    Johtamisen Ketju
    Johtoryhmä
    Kannattavuus
    Käyttökate
    Käyttökate
    Käyttökate
    Knowledge Management
    Koronakriisi
    Kunnat
    Leadership
    Liikunta
    Luottamus
    Motivaatio
    Motivaation Johtaminen
    Muutosjohtaminen
    Osaaminen
    Osaamisen Johtaminen
    Osaamispääoma
    Päätökset
    Palkitseminen
    Raportointi
    Sairauspoissaolot
    Sitoutuminen
    Strategia
    Stressi
    Suositukset
    Tavoite
    Tiedolla Johtaminen
    Tietojohtaminen
    Toimialat
    Tulevaisuus
    Tuloksellisuus
    Tuottavuus
    Työhön Vaikuttaminen
    Työhyvinvointi
    Työkyky
    Työkykyjohtaminen
    Työn Johtaminen
    Työn Kehittäminen
    Työn Kehittäminen
    Työpaikkakiusaaminen
    Työterveyshuolto
    Työterveyshuolto
    Urajohtaminen
    Uudistumisanalyysi
    Vaihtuvuus
    Väitöskirja
    Viestintä
    Yhteiskunnallinen
    Yrityskulttuuri
    Yrityskuva

    Arkisto

    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT