OSSI AURA – HUMAN PRODUCTIVITY
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT

HR KIKY:n pelastajana

11/11/2016

0 Comments

 
Kuten kaikki tiedämme kilpailukykysopimus – KIKY ­– saatiin aikaiseksi pitkien neuvottelujen jälkeen. Sopimus pienentää suomalaisen työn kustannuksia ja nostaa siten kansainvälistä kilpailukykyämme. Palkkoja ei koroteta, yritysten sosiaaliturvamaksut kevenevät ja työaika lisääntyy 24 tunnilla vuodessa. Tuosta kolmen työpäivän tuomasta kuuden minuutin päivätyöajasta onkin kerrottu monta hauskaa tarinaa.

KIKY on siis kokonaissopimus, johon linkittyvät työmarkkinajärjestöjen sopimukset ja eduskunnan säätämät lait. KIKYssä on siis tehty kaikki se, mikä ”KIKYissä” voidaan tehdä – sopimuksia ja lakeja. Näiden ulkopuolelle on kuitenkin jäänyt se tärkein – ihmisistä kumpuava kilpailukyky ja sen kehittäminen. Tähän tulee panostaa jatkossa enemmän.

Tietoa ihmisten tuottavuudesta löytyy

Keskustelu KIKY:n ympärillä on painottunut työnantajien kustannusten pienentämiseen – hyvä niin – ja mekaaniseen työajan pidentämiseen. Erityisesti tietotyön luonnetta on korostettu ”ei sen tuottavuus kuudella lisäminuutilla nouse” -tyyliin.

Tästä inhimillisestä työn tuottavuudesta meillä on paljon tutkimustietoa; osa asiantuntijoista korostaa johtajuuden merkitystä, osa taas ihmisten motivaatiota. Yritysjohtajista uuden ajan johtajuudesta puhuvat mm. Vincit Oy:n Mikko Kuitunen, SICK Oy:n Ari Rämö ja Antell-konsernin Tomi Lantto. Myös OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen korostaa avoimuutta ja luottamusta uuden johtajuuden ytimessä. Tuntuu kuitenkin, että kovin laajalle toimitusjohtajakaartille innostus ei vielä ole levinnyt.

Sisäisen motivaation ja työn imun osaajia on paljon. Filosofian Akatemian Karoliina Jarenko ja Frank Martela korostavat vapauden, virtauksen ja vastuun tärkeyttä sisäisen motivaation kehittämisessä. Työn imun primus motor on puolestaan Jari Hakanen, joka on raivannut tilaa positiiviselle psykologialle työn kehittämisessä.

Tieto ei vielä muutu toiminnaksi

Tietoa on ja alan asiantuntijat kertovat siitä seminaareissa ja webinaareissa hengästyttävällä tahdilla. Käytäntöön viemisessä on kuitenkin vielä haasteita – tieto pitää muuttua päätöksiksi ja vastuiksi yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa. Marraskuun lopussa julkaistavassa Strateginen hyvinvointi 2016 -tutkimuksessa (Aura, Ahonen, Hussi, Ilmarinen) löysimme motivaation kehittämiselle mitattavan tavoitteen kolmesta prosentista organisaatioita. Perusteellisen suunnitelman motivaation kehittämiseksi oli tehnyt 1,5 prosenttia organisaatioista. Työn sisällön kehittämisessä luvut olivat 3 % ja 2 % – osaamisen kehittämisessä sentään hieman paremmat 7 % ja 11 %. Paljon on kehitettävää ja kehitystyön ensimmäinen askel on tunnustaa, että ihmiset tekevät tuloksen!

Ihmiset tekevät tuloksen – henkilöstötuottavuudesta on kyse

Väliotsikkoon kirjoitettu missioni – ihmiset tekevät tuloksen – tuntuu itsestään selvältä, mutta ei se sitä välttämättä ole. Yritysten strategioissa ihmiset usein mainitaan, mutta pääpaino on asioiden tapahtumisessa: markkinoita vallataan, tuoteinnovaatioita tehdään, asiakkaista huolehditaan, valtionhallinnossa tehdään digitalisaatiota, isoissa yrityksissä globalisaatiota – nämä kaikki ovat asioita, jotka primääristi ovat ihmisistä riippuvaisia. Kyse on ihmisten osaamisesta, motivaatiosta ja pitkän päälle työkyvystä. Itse käytän tuosta kokonaisuudesta nimitystä henkilöstötuottavuus.

Henkilöstötuottavuutta voidaan johtaa ja henkilöstötuottavuus tuo tulosta
Henkilöstötuottavuutta voidaan parantaa kehittämällä ihmisten osaamista, motivaatiota ja työkykyä – tuohan on määritelmämme jälkeen selvä asia! Henkilöstötuottavuutta tukevat hyvä johtajuus ja työyhteisön toimivuus –niitäkin tulee johtaa ja kehittää. Näillä elementeillä tekemämme tutkimus rakennusalalta (Aura, Ahonen, Hussi, 2015) osoitti selkeät taloudellisen tuloksen erot henkilöstötuottavuudeltaan eritasoisissa yrityksissä. Kun nämä erot suhteutetaan koko suomalaiseen yrityskantaan, päästään 9 miljardin euron tuottavuuspotentiaaliin – siis 9 Mrd€ lisäykseen käyttökatteissa. Tämä on suuri mahdollisuus, jota ei KIKY:ssä voida sopia – se täytyy tehdä jokaisessa yrityksessä erikseen.

Julkisella sektorilla henkilöstötuottavuuden ydin on tuloseurojen sijasta tuottavuuden kehittyminen. Kasvattamalla ihmisten osaamista, motivaatiota ja työkykyä voidaan tehdä sama työ vähemmällä henkilöstöllä. Tässä on sote- ja maakuntauudistuksen suuri mahdollisuus – joka edellyttää hyvää muutosjohtamista ja sen kautta erityisesti motivaation kehittämistä. Ei tule olemaan mitenkään helppo harjoitus.

Henkilöstötuottavuuden viesti kiinnostaa ja saa laajaa kannatusta

Olen päässyt viimeisen vuoden aikana puhumaan henkilöstötuottavuudesta, sen potentiaalista ja johtamisesta lukuisissa tilaisuuksissa. On ollut työmarkkinajärjestöjen, eläkevakuuttajien ja HR:n tilaisuuksia, Työhyvinvoinnin myytinmurtajia ja viimeksi 9.11.2016 Tietojohtaminen ry:n seminaari.

Palaute henkilöstötuottavuuden vaikuttavuudesta on ollut erityisen innostunutta työntekijöiden edustajilta, useamman kerran pääluottamusmiehet ovat kysyneet: ”Miksei tästä ole aikaisemmin puhuttu? – Miksi puhutaan aina menetetyistä miljardeista?” Ihmiset ovat kyllästyneet kuulemaan milloin kestävyysvajeen, milloin kilpailukyvyn merkeissä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämisestä. On aika siirtää keskustelun painopiste myönteisiin asioihin. Ja tässä työssä HR-ammattilaisilla on tärkeä rooli.

HR ja HENRY KIKY:n todellisiksi moottoreiksi
​
Kuvailemani kilpailukyvyn nousu lähtee ihmisistä ja siinä on HR-ihmisten paikka saada asia eteenpäin. Muutos tehdään yritys ja organisaatio kerrallaan, mutta muutosta voi hyvin tukea henkilöstöalan yhdistys, HENRY ry. Olen ollut mukana HENRY:n toiminnassa pitkään ja nähnyt sen tärkeyden alan kehittäjänä ja verkostojen ylläpitäjänä. HENRY:n jäsenillä on paljon osaamista, myös kilpailukyvyn kehittämisessä.

Seuraava iso haaste on kilpailukyvyn rakentaminen ihmisten kautta ja siinä haluan itsekin olla mukana. Kahden hallitusvuoden jälkeen olen ehdolla HENRY:n hallituksen puheenjohtajaksi. Valinta tehdään syyskokouksessa 30.11.2016 klo 17.30. HENRY:n uudistumista kuvaa se, että ensimmäisen kerran puheenjohtajaehdokkaat istutetaan syyskokouksessa paneeliin vaalitoimikunnan ja jäsenten grillattavaksi.

Tämä blogiteksti on myös puheenjohtajakampanjani avaus. Puheenjohtajana haluan tukea HENRY.n nykyisiä verkostoja ja tuoda niiden keskusteluihin kilpailukyvyn. Eri näkökulmien mukaan ottaminen tuo kilpailukyvyn kehittämiseen uusia elementtejä – se on yhdistyksen voima, siihen kuuluvien ihmisten voima. Ja se on otettava käyttöön.
0 Comments



Leave a Reply.

    Kirjoittaja

    Ossi Aura, PhD
    Johtamisen ja henkilöstö-tuottavuuden tutkija, kehittäjä ja konsultti. Ennen 26.9.2015 julkaistut blogitekstit: ossiaura.blogspot.fi

    Categories

    All
    Aivot
    Arvot
    Asiakashyöty
    Asiakaskokemus
    Budjetointi
    Digitalisaatio
    Esimiestyö
    Etätyö
    Hallitus
    Henkilöstö Ja Eurot
    Henkilöstöjohtaminen
    Henkilöstökokemus
    Henkilöstötuottavuus
    HR
    Hyvinvointi
    Ihmisten Johtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ikäjohtaminen
    Ilmapiiri Johtaminen
    Ilmapiiri - Johtaminen
    INNOVAATIO
    Innovaatiojohtaminen
    Itseohjautuvuus
    Jatkuva Parantaminen
    Johtajuus
    Johtaminen
    Johtamisen Johtaminen
    Johtamisen Ketju
    Johtoryhmä
    Kannattavuus
    Käyttökate
    Käyttökate
    Käyttökate
    Knowledge Management
    Koronakriisi
    Kunnat
    Leadership
    Liikunta
    Luottamus
    Motivaatio
    Motivaation Johtaminen
    Muutosjohtaminen
    Osaaminen
    Osaamisen Johtaminen
    Osaamispääoma
    Päätökset
    Palkitseminen
    Raportointi
    Sairauspoissaolot
    Sitoutuminen
    Strategia
    Stressi
    Tavoite
    Tietojohtaminen
    Toimialat
    Tulevaisuus
    Tuloksellisuus
    Tuottavuus
    Työhön Vaikuttaminen
    Työhyvinvointi
    Työkyky
    Työkykyjohtaminen
    Työn Johtaminen
    Työn Kehittäminen
    Työn Kehittäminen
    Työpaikkakiusaaminen
    Työterveyshuolto
    Työterveyshuolto
    Uudistumisanalyysi
    Vaihtuvuus
    Viestintä
    Yhteiskunnallinen
    Yrityskulttuuri
    Yrityskuva

    Arkisto

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • Remote
  • JULKAISUT
  • AURAN FAKTAT BLOGI
    • Blogin vuosiyhteenvedot
  • Vierasblogi
  • English
    • Blog in English
  • YHTEYSTIEDOT